Tafelhouder Hedwig
Menu left
 

Gebakken zeetong


'A la Meunière’ wijst op een bereidingswijze (op de wijze van de molenaarsvrouw): de vis wordt licht bestoven met bloem (vandaar de naam) en gebakken in echte boter, en geserveerd met gesmolten boter, citroensap en peterselie. Tong meunière of Sole meunière is klassieke bereiding van deze platvis.
Dit zou elke Belg toch éénmaal moeten eten in zijn leven! Een eenvoudig gerecht, eenvoudig van ingrediënten, eenvoudig om klaar te maken, maar oh zo lekker. Neem wel heel verse vis, echte roomboter en een echte citroen
.
Gebakken Zeetong 
 

Ingrediënten

  • 4 zeetongen zonder vel en supervers (+/- 350gr/stuk)
  • 200 gr echte roomboter
  • 1 citroen
  • vloeiende bloem
  • verse peterselie, fijngehakt
  • versgemalen zwarte peper en zeezout

Keukengerei

  • Keukenpapier
  • Bord
  • Antiaanbakpan
  • Schaal
  • Aluminiumfolie
 
 

Bereidingswijze

  • Dep de tongen droog met keukenpapier en kruid ze met peper en zout.
  • Strooi bloem op een bord, haal de zeetongen met beide kanten door de bloem (of door visbloem: mengsel van 50% bloem en 50% paneermeel) en schud de overtollige bloem eraf.
  • Laat in een ruime pan de helft van de boter smelten.
  • Leg er, zodra de boter begint te bruisen, twee tongen in (eerst met de kant waar het donkere vel zat omlaag).
  • Bak de vis 4 à 5 minuten op een matig vuur aan één kant. Voeg af en toe wat blokjes ijskoude boter toe, zodat de boter in de pan niet verbrandt.
  • Keer dan de vis voorzichtig om, zodat de vis niet uit elkaar valt (met schuimspaan of spatels). Regelmatig boter over de vis scheppen, terwijl de tweede kant bakt.
  • Als het vlees aan de dikste zijde van de graat loskomt, is het gaar (maximum 8 á 10 minuten in totaal).
  • Haal de tongen eruit en houd ze warm in een voorverwarmde schaal afgedekt met aluminiumfolie.
  • Gooi de boter waarin de vis werd gebakken weg, veeg de pan schoon met keukenpapier (of neem een propere pan) en verwarm er verse roomboter in, laat het flink bruisen (hazelnootkleur)
  • Leg de vis in zijn geheel of gefileerd op voorverwarmde borden.
  • Overgiet de tongen met de schuimende boter, strooi er peterselie over en leg er een kwartje citroen op (eventueel ook een plakje kruidenboter) en dien onmiddellijk op!
 
 
© Copyright 2017 | Tafelhouder Hedwig | Realisation: Abusol | Sitemap | All rights reserved