Tafelhouder Hedwig
Menu left
 

Wijting met jonge spinazie en prei


De goedkoopste vis die in een wip de lekkerste wordt.

Benodigdheden :
(voor 4 personen)
  • 4 wijtingen
  • 1 wit van prie
  • 10 dl goeie olijfolie
  • 500 gr jonge verse spinazie
  • 2 sjalotten
  • 1 klein klontje boter
  • 1 takje tijm, 2 laurierbladen
  • 1 eetlepel sherryazijn
  • 20 cl visfumet
  • 100 gr boter
  • 5 cl droge sherry
  • 2 jonge lenteuitjes
  • 20 cl room
  • peper en zout

Recept wijting met jonge spinazie en prei

Werkwijze :
  • Maak met een scherp mes een insnijding boven en onder de graad van de wijtingen. Laat de vis echter heel. Snijd de graad weg. Open de wijtingen.
  • Leg de ingepeperde en gezouten vis met geopende buik op een ingeoliede ovenschotel. Giet een flinke scheut olijfolie in de buikholten. Stoom de vis gaar gedurende 4 minuten of schuif de schotel, bedekt me aluminiumfolie, gedurende 8 minuten in een warme oven. (220 graden).
  • Snijd het wit van prei in kleine stukjes. Voeg een scheut olijfolie toe. Bak de stukjes geduren vijf minuten op matig vuur in een pannetje met antikleeflaag.
  • Was de spinazie grondig. Bak de groente in een pan met wat olijfolie op hoog vuur. Baktijd vier minuten, peper en zout.
  • Hak de sjalot fijn en bak een minuut of drie in een klein klontje boter samen met de tijm en de laurier. Voeg de sherryazijn toe en laat bijna volledig verdampen. Giet de visfumet in de pan en laat tot op 1/3 inkoken. Giet de room bij de saus en laat er vervolgens de boter in uitsmelten. Luchtig de saus op met de staafmixer. Werk af met een scheutje droge sherry en peper en zout.
  • Hak de jonge lenteuitjes in stukjes.
  • Leg de spinazie op warme borden. Daarop komt de vis. In de buikholte gaat de prie. De saus vloeit rond de vis en werk af met de lente-ui.
 

 
© Copyright 2017 | Tafelhouder Hedwig | Realisation: Abusol | Sitemap | All rights reserved